Минно-добивна индустрия

Минно-добивната индустрия работи във все по-конкурентна и капиталоемка индустрия, където маржовете на печалба са ниски. С напредването на технологиите и въвеждането на по-производителното оборудване се изисква солидна програма за поддръжка, за да се подобри надеждността и да се осигури максимална възвръщаемост на инвестициите.

Разходите за поддръжка обикновено са по-високи в минната индустрия, отколкото в много други индустрии. Доскоро реактивната поддръжка беше преобладаващата стратегия в минното дело. В резултат на неизправности на оборудването и тежки аварии, причиняващи големи производствени загуби и нарастващи разходи за поддръжка, индустрията модернизира практиките си за поддръжка.

Трудният терен и трудните условия на експлоатация са търговски марки на минната индустрия. Минната техника е изправена пред предизвикателства като големи натоварвания, отломки, големи отклонения в скоростите на въртене и сериозно дебалансиране. Самият размер на оборудването и фактори като времето за доставка на резервни части, правят мониторинга на състоянието все по-важен за прогнозиране на аварии.

Типични приложенич в открития добив са редукторите на багерите, конвейерите и трошачките, при които много ниските скорости на въртене и вариациите на товара усложняват мониторинга на състоянието.

При подземния добив приложения като асансьори и повдигащи устройства обикновено се възползват от мониторинга на състоянието. Вентилаторите, които са от решаващо значение за вентилацията, и помпите, които контролират нивата на водата и поддръжката на пробивната техника, са други области на приложение.

"Онлайн системата позволява дългосрочно планиране на нашите дейности по поддръжка. В крайна сметка целта ни е да имаме инсталиран онлайн мониторинг на цялото важно оперативно оборудване, и ние почти сме постигнали това. Избрахме да развием по-нататък нашите SPM системи, тъй като имаме добро сътрудничество с тях. Лесно е да се свържете със сервизните техници и те винаги оказват своевременна  помощ ."

Матс Йохансон, Мениджър по поддръжката, Boliden Renström

Оборудване за тежки натоварвания в минната индустрия

Минната индустрия е тежка индустрия, където оборудването за мониторинг на състоянието трябва да издържи на действието на механични сили и на сили от заобикалящата среда. Продуктовата гама на SPM включва преносими инструменти, онлайн системи и принадлежности , специално създадени за следене на ударните импулси на въртящи се машини, и оборудване за мониторинг на вибрациите за откриване на несъосност, проблеми с предавките, проблеми с балансирането и др. При бавно въртящи се машини може успешно  да се използва измервателният метод  SPM HD. SPM HD използва базирани на RPM честота на извършване на измервания и методи за алгоритмична корелация, за да осигури възможно най-високо качество на сигнала и изключително ясни спектри за анализ.

Преносими инструменти

Нашата гама от ръчни прибори включва оборудване за измерване на ударен импулс, измерване на интензитета на вибрациите.

Intellinova

С Intellinova нашите уникални HD технологии за мониторинг на състоянието могат успешно да се използват, за да се осигури по-ранно предупреждение за механични проблеми, отколкото всяка друга технология за мониторинг.

Продукти за работа във взривоопасна среда

Нашето високопроизводително преносимо и онлайн оборудване също така се предлага и за работа в потенциално взривоопасна среда.

Сензори и трансмитери

Изборът на подходящ сензор за вашето приложение е жизненоважен за точността на измерването. Ние предлагаме широка гама от висококачествени сензори и трансмитери.

Практически случаи

Повреда на зъбния лагер в топкова мелница

Като използва HD технологии за измерване, българският производител на мед "Асарел Медет" АД следи механичното състояние на критично оборудване в открития рудник и флотационната инсталация. Това случай се занимава с успешното откриване на повреда на външната гривна на зъбен лагер в топкова мелница.

Мониторинг на състоянието на топкова мелница

Използвайки ръчния инструмент Leonova Emerald и акселерометрите DuoTech , норвежката минна компания Rana Gruber следи механичното състояние на критичната за производството в този случай топкова мелница.

Онлайн мониторинг на състоянието на ротационен калцинатор

Този завод за преработка на материали замени своята предишна система за мониторинг на вибрациите на нискоскоростен барабан на калцинатор с онлайн системата Intellinova Compact, след като тестовата инсталация, включваща измервания с SPM HD, се оказа успешна.

Онлайн мониторинг на автогенна мелница

В този случай от българския производител на мед Aurubis, технологията за ударни импулси SPM HD се използва за мониторинг на лагерите на оста на пиньона на критична за производството автогенна мелница във флотационната инсталация.

Ултрадълго предупреждение за сушилен барабан

Международна химическа компания във Финландия наблюдава състоянието на нискоскоростните сушилни барабани от 2012 г., като използва HD технология. Това случай описва откриването на повреда на лагер, чието развитие се наблюдава в продължение на три години.

HD технологии при топкова мелница в Orcem

Холандският производител на цимент Orcem прилага HD технологии за наблюдение на механичното състояние на топкова мелница, което е критична част от процеса на смилане в производството на цимент. В много случаи целият производствен процес може да бъде силно ограничен или напълно спрян, ако мелницат...

Мониторинг на челюстна дробилка със SPM HD

Миннодобивните операции включват редица критични приложения, които в случай на неизправност могат да причинят сериозни смущения в производствения процес. Едно такова оборудване е челюстната дробилка.

Онлайн мониторинг на състоянието на рудничен подемник Болиден

В рудника Ренстрьом в северна Швеция, Болиден наблюдава механичното състояние на многовъжен фрикционен подемник , използвайки комбинация от измерване на вибрации и ударни импулси с висока разделителна способност.

Нискоскоростна автогенна мелница в мината Болиден

На автогенна мелница в Гарпенберг, Швеция, онлайн системата Intellinova следи състоянието на двигателите и скоростните кутии, използвайки измерване на вибрациите в комбинация със SPM HD.

Онлайн мониторинг на състоянието на въглищна конвейерна система

В Amarillo, Тексас, САЩ, доставчикът на енергийни услуги Savage успешно използва най-съвременен онлайн мониторинг на състоянието на въглищна конвейерна система, за да помогне да се премахне заплахата от неизправност на оборудването и да се осигури безопасно и непрекъснато снабдяване с гориво за п...

Новини

Boliden Garpenberg monitors conveyor belts with Intellinova Parallel EN

Sweden's most modern mine is located in Garpenberg in southern Dalarna. Here, Swedish mining company Boliden mines complex ore at a depth of 500 to just over 1200 mete...

Boliden Garpenberg to monitor flotation cells with DuoTech accelerometers

Sweden's most modern mine is located in Garpenberg in southern Dalecarlia. In connection with the recent expansion of the mine a new concentrator was built, in which t...

Boliden Renström mine to monitor process-critical fans online

Swedish mining company Boliden now moves on to introduce online condition monitoring equipment from SPM on two major exhaust fans manufactured by Akron, located above...

Case study: Jaw crusher bearing monitoring with SPM HD

Mining operations include a number of critical applications that may cause severe disruptions in the production process in case of malfunctions. One such piece of equi...

Article on condition monitoring of grinding mill in Uptime Magazine

In a recent issue, Uptime Magazine published an article on how Swedish mining company Boliden successfully implements a combination of shock pulse and vibration monito...